‘De Rechtspraak had in actie moeten komen’

Delen:

Maurits BarendrechtTijdige innovatie bij de rechtspraak had een hoop problemen kunnen voorkomen. Dat zei Maurits Barendrecht, hoogleraar privaatrecht aan de Universiteit van Tilburg, tijdens het symposium afgelopen vrijdag over de verhoging van de griffierechten georganiseerd door het gerechtshof Amsterdam.

Barendrecht: “Waarom zitten we alleen maar te schieten op een plan dat een paar mensen op een achternamiddag in elkaar hebben geflanst? We hadden allang nieuwe procedures kunnen hebben die beter aansluiten op de behoeften van de mensen en veel minder tijd kosten. Wacht niet op de overheid, maar neem zelf de verantwoordelijkheid. Als de rechter in zijn kracht staat en duidelijk maakt hoe belangrijk hij is voor de samenleving, is financiering geen enkel probleem.”

Maar volgens de aanwezige magistraten is aan innovatie binnen de rechtspraak geen gebrek. Bij de rechtspraak wordt geëxperimenteerd met op maat gesneden procedures, daar met digitale rechtspraak of met snelle kort gedingen, die alleen als het echt moet worden omgezet in de langlopende bodemprocedures. Barendrecht leek echter niet erg onder de indruk.

Lees het volledige verslag van het symposium hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven